Glimlach veel!

Deze prachtige tekst kwamen we tegen in de Donkere Dagen. Hij past bij de Lichtpuntjes die we in deze periode aanbieden via onze socials. Saillant detail: de glimlach op het plaatje lijkt te verwijzen naar de mondkapjes waarachter we onze glimlach nu vaak verbergen ...

“Het leven zit vol lijden, maar het is ook gevuld met vele wonderen, zoals de blauwe lucht, de zon, de ogen van een baby. Lijden is niet alles. We moeten ook de wonderen van het leven zien. Deze zijn overal en altijd in ons en om ons heen.

Als we niet gelukkig zijn, als we niet in vrede zijn, kunnen we geen vrede en geluk met anderen delen, zelfs niet met degenen die we liefhebben en met wie we onder één dak wonen.

Als we in vrede leven, als we gelukkig zijn, kunnen we glimlachen en opbloeien als een bloem. Dan zal ieder lid van ons gezin, van de hele samenleving, genieten van onze vrede. Kost het ons speciale moeite om te genieten van de schoonheid van de blauwe lucht? Moeten we oefenen om ervan te kunnen genieten? Nee, we genieten er gewoon van. Iedere seconde, iedere minuut van ons leven zou zo kunnen zijn. Wáár we ook zijn - we hebben altijd het vermogen om van de zon te genieten of van elkaars aanwezigheid, of zelfs van de gewaarwording van onze adem. We hoeven niet naar China om van de blauwe lucht te genieten. We hoeven niet naar de toekomst te reizen om van onze adem te genieten. We hebben deze dingen direct bij de hand. Het zou jammer zijn als we ons alleen maar bewust waren van het lijden.

We hebben het zó druk dat we nauwelijks tijd hebben om naar de mensen te kijken die we liefhebben - zelfs in ons eigen gezin - en om naar onszelf te kijken. De maatschappij is zo georganiseerd dat we, zelfs als we wat vrije tijd hebben, niet weten hoe we die kunnen gebruiken om naar onszelf terug te keren. We kennen duizenden manieren om deze kostbare tijd te verliezen - we doen de TV aan, gaan telefoneren of starten de auto om zo maar ergens heen te gaan. We zijn er niet aan gewend om bij onszelf te zijn, en we doen alsof we onszelf niet mogen en aan onszelf proberen te ontsnappen.

Meditatie is je bewust zijn van wat er gaande is - in je lichaam, in je gevoelens, in je geest en in de wereld. Iedere dag sterven 40 000 kinderen van de honger. De supermachten hebben nu meer dan 50 000 nucleaire kernkoppen, voldoende om onze planeet vele malen te vernietigen. Toch is de zonsopgang prachtig, en de roos tegen de muur, die vanmorgen is uitgekomen, is een wonder. Het leven is zowel verschrikkelijk als wonderbaarlijk. Meditatie beoefenen betekent beide aspecten in ogenschouw nemen. Denk alsjeblieft niet dat we plechtig moeten doen om te kunnen mediteren.

Om goed te kunnen mediteren moeten we veel glimlachen.”

Thich Nhat Hanh

Esther Hasselman

Esther Hasselman is mede-coördinator van het Bewust Delft netwerk en bewust ondernemer.

Na een carrière van 20 jaar in de zakelijke dienstverlening was het de hoogste tijd om haar hart te volgen en is zij in 2010 begonnen als wandelcoach en heartfulnesstrainer. Ook begeleidt ze (door-)startende ondernemers met vraagstukken die uiteenlopen van heel praktische zaken tot de grote vraag wat hen weerhoudt om in het diepe te springen. 

Esther is eind 2017 naar onze regio verhuisd. De liefde heeft haar hier gebracht en liefde is een grote drijfveer in haar werk en leven. 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...