Boekbespreking 'Morgan, een liefde, van Bas Steman

Over de auteur

Bas Steman ( Apeldoorn, 4 april 1971) is een Nederlands schrijver, dichter,  presentator, regisseur.

Steman studeerde Nederlands en journalistiek. Steman schreef in 2002 Tinus! Tinus! Van anorexia tot goud over wielrenster Leontien van Moorsel, over wie hij ook een televisiedocumentaire maakte. In 2003 volgde Ramses Shaffy - Naakt in de orkaan, een biografie over en met de chansonnier en acteur Ramses Shaffy.
Steman introduceerde de 'belevingsbiografie', een vorm waarin biografie en roman met elkaar verweven zijn. De schrijver maakt mee wat zijn hoofdpersoon meemaakt en deelt de lezer in de avonturen, bevindingen, gedachten en twijfels. In 2011 won hij voor zijn documentaire De Arnhemse lente  de Gouden NL-Award voor de beste Nederlandse televisieproductie van alle regionale omroepen. In 2013 publiceerde hij De aankomst   bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, een (wieler)roman over grote verlangens, dromen, liefdes en teleurstellingen. Steman presenteerde bij Om roep Gelderland een sportprogramma en geschiedenisprogramma.

In februari 2018 publiceerde hij zijn roman Morgan - Een liefde. Een roman over de oorlog, de liefde, de dood, maar vooral over de liefde die over de dood heen een weg zoekt. De EO verbood in april 2018 de uitzending van een interview met Steman, omdat in de roman de reïncarnatiegedachte wordt onderzocht. In het KRO-NCRV-programma  Jacobine op Zondag werd uitvoerig aandacht besteed aan de achtergronden van de roman. 
Morgan - Een liefde  kent inmiddels een elfde druk (meer dan 10.000 exemplaren verkocht) en is getipt door de jury van het beste spirituele boek van 2019. Over de regressie die Steman deed voor zijn roman is een documentaire gemaakt; Het wonderlijke verhaal van soldaat Morgan.  

Steman is getrouwd en heeft een zoon.

Bas schreef een roman over Morgan, Morgan, een liefde, gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Sinds Morgan is hij veranderd. ‘Het zou best kunnen dat we allemaal golven zijn, in een grote zee. Misschien heeft iets van de golf van Morgan de Basgolf aangeraakt.’ Zijn angst voor de dood is verdwenen. ‘Uiteindelijk gaan we allemaal weer terug in de zee.’

 

Over het boek

Morgan is een aangrijpende roman over de liefde. Niet over een flirt of een passionele nacht, maar over de liefde die dwars door de dood heen een weg zoekt.

Een soldaat in Wales begin jaren veertig. Een schrijver in Nederland ver na de oorlog. Op onverklaarbare wijze blijken hun levens met elkaar verwikkeld te zijn. De schrijver heeft last van angstaanvallen. Zijn vriendin spoort hem aan op zoek te gaan naar de oorzaak. Zijn reis leidt hem naar Wales, naar een oude vrouw die nog altijd naar haar grote liefde verlangt. Daar wordt duidelijk wat hij eigenlijk altijd wel wist.
Morgan is een autobiografische roman over een verbijsterende ervaring. in de Tweede WO wordt neegeschoten

Boekbespreking:
8 - Heel mooi boek over een onderwerp dat ik buitengewoon interessant vind. Een liefdevolle beschrijving van een grote liefde tussen twee jonge mensen waarvan de jongeman in de Tweede WO wordt neegschoten
7,5 - Zeer indrukwekkend verhaal over indrukwekkende ervaringen. Direct alle interviews en documentaires op internet opgezocht en gelezen. Het lezen van het boek waarbij hij zijn ervaringen licht romantiseert, viel daarna een beetje tegen.
7,5 - Intrigerend thema, boeiend, moest wennen aan de verspringing van de personen. Sympathieke beschrijving van Stemans ervaring met reïncarnatie.
8 - Het boek Morgan, een lifde heeft me geraakt. De vooral open en liefdevolle manier waarop hij het verhaal verteld vond ik fantastischj. Heel fijn om te lezen. 
8 - Een mooi boek. Verhaal geeft een inkijkje in de 2e WO wat een familie meemaakt. Ingrijpend en heftige gebeurtenis. het laat het ook mooi open, geeft ruimte over de interpretatie van de belevingen van Bas. Leest gemakkelijk en vlot.
7 - Een beijzondere ervaring van Bas Steman die hij uitgebreid beschrijft. Het boek geeft een goed beeld van de oorlogstijd en de trauma's die hele families meemaken als hun geliefde niet terugkeert. Het bedachte romantische verhaal erdoorheen vond ik minder fijn om te lezen. Dat deed voor mij afbreuk aan het geheel.

Bewust Delft Boekenclub

De boekenclub van Bewust Delft leest en bespreekt eens in de 6 weken een boek dat te maken heeft met bewust(er) leven: persoonlijke groei, welzijn, gezondheid en/of duurzaamheid.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...