Boekbespreking 'Buitenleven' door Nina Polak

Over de auteur
Nina Polak (1986) schreef eerder de romans We zullen niet te pletter slaan (2014, genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de ANV Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs) en ‘Gebrek is een groot woord (2018, winnaar BNG Bank Literatuurprijs, De Inktaap en het Charlotte Köhler-stipendium). Ze is redacteur bij ‘De Correspondent.


Over het boek
Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden?
Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het platteland een oud huis met een diepe tuin. Hier hopen ze te aarden, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle.
In ‘Buitenleven’ laat Nina Polak het uitgestrekte noorden het strijdtoneel zijn voor grote dromen, demonen, vrouwelijke ego’s en vooroordelen.

Bespreking

Beoordelingen en meningen:
-
4 Een onsamenhangend verhaal dat ik met frisse tegenzin gelezen heb.
- 7 Vlot geschreven waardoor het in 1e instantie wat oppervlakkig blijft en de gelaagdheid die erin zit bij het lezen niet naar voren komt. Mooi taalgebruik.
- 4 en na de bespreking een 5. Ik vind het een vaag boek, er gebeurd weinig. Ik moest teveel zelf invullen. Het boek kon mij niet boeien.
- 6 Het thema (lesbisch stel naar het platteland) spreekt me niet aan. Ik vind de beschrijvingen te gekunsteld. Sommige zinnen moest ik 2 x lezen om te begrijpen wat ze bedoelde. Het kostte me moeite om het boek uit te lezen. Ik kon me niet verbinden met Rivka, haar cynisme en het jaloerse gedoe.

- 5 Een warrig boek. Ik kon me niet identificeren met een van de vrouwen, De omgang met elkaar wekte mijn irritatie op. Het blijft niet hangen.
- 7 Een (te) gemakkelijk leesbaar boek dit keer en dat vond ik prettig. De personen laat ze goed tot leven komen. Wel veel thema’s aangestipt en weinig goed uitgewerkt.


 

Bewust Delft Boekenclub

De boekenclub van Bewust Delft leest en bespreekt eens in de 6 weken een boek dat te maken heeft met bewust(er) leven: persoonlijke groei, welzijn, gezondheid en/of duurzaamheid.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...