Boekbespreking ‘Luister’ door Sacha Bronwasser

Biografie van de auteur
‘Ik ben schrijver, spreker, kunsthistoricus en curator, in wisselende volgorde. Maar het schrijven staat meestal voorop. Mijn romandebuut ‘Niets is gelogen’ kwam in 2019 bij uitgeverij Ambo|Anthos. Mijn tweede roman ‘Luister’ is verschenen in februari 2023 en beleeft nu zijn zesde druk. Momenteel werk ik o.a. aan een serie korte verhalen.

Kunst is een belangrijke constante in mijn werk. Ik was twintig jaar freelance kunstcriticus voor De Volkskrant en schrijf en spreek nog steeds over kunst voor diverse media en opdrachtgevers. Als initiator, adviseur en curator ben ik daarnaast betrokken bij diverse culturele projecten. Van 2016-2022 was ik redacteur en host van de Amsterdamse live kunsttalkshow Stampa.’

Over het boek
De eenentwintigjarige M. vertrekt in 1989 halsoverkop uit Nederland. Ze gaat in Parijs aan de slag als au pair. De stad, de taal, het werk; in alle opzichten is het een harde reset. Wat doet iemand die grip moet krijgen op het leven? Die schrijft. Pas een half mensenleven later komt M.’s verslag terecht bij Flo, de persoon die haar vlucht veroorzaakte. Zij is gewond geraakt bij een grote terroristische aanslag in Parijs. 

‘Luister’ de tweede roman van Sacha Bronwasser, neemt de lezer mee naar het Parijs van de jaren tachtig en nu, in een zinsbegoochelende zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld.


 Het nieuws reisde snel, zoals dat soort nieuws doet. Ik wist dat het ook over jou ging zodra het eerste bericht uit Parijs kwam. Bijna zes jaar geleden nu, op een vrijdag de dertiende. Een datum als een slechte grap. Online meldden allerlei mensen zich 'veilig'. Vrienden, een nichtje, een ver familielid. Oud-studiegenoten, mijn eigen oud-leerlingen. Exposanten van de fotobeurs, je vakgenoten. Anderen, vage kenissen: het verbaasde me hoeveel bekenden aan de rand van het wereldtoneel rondhingen. Jij was daar ook, Flo, en op jouw profiel bleef het stil. Akelig stil, zegt men dan.’

 

Bespreking

Beoordelingen en meningen:
-
8,5 een spannend, mooi geschreven boek. Door de beschrijvingen zat ik meteen in het verhaal. Mooi om vanuit “Marie” het hele verhaal te zien. Ik vond de beschrijvingen van Parijs goed sfeer bepalend.
-  8,5 Mooi geschreven, het boek pakte me. Een andere kijk van Parijs en fotografie als kunst. Knap verweven verhaal met boeiende personages. Leest makkelijk.
-
8 een dikke vette 8 Met heel veel plezier gelezen. Met name de beschrijvingen van Parijs en van het kunstacademie milieu vond ik heel erg goed. En dan tussendoor nog de personages die tot leven kwamen.
- 8 goed geschreven boek wat me zeer heeft geboeid. Een boek met een plot!
- 8 min of meer een verhaal over een man die iets probeert te zeggen over aankomend onheil. Daarbij is zijn intentie om mensen te waarschuwen. Een gezin wat au pairs inhuurt voor hun 2 kinderen. Een tragische relatie tussen man en vrouw. Zeer bijzonder en mooi geschreven verhaal. Boeiend!
- 7 Makkelijk leesbaar boek. Speelt in een tijd die wij allemaal hebben meegemaakt. Soms heel benauwend hoe je leest hoeveel misbruik er gemaakt kan worden van een jonge vrouw.
- 7,5 Mooi en boeiend verhaal geschreven rond de gewelddadige bomaanslagen tussen 1987 en 1989. Vlot geschreven en met een echte plot. Het einde vond ik erg abrupt. Sommige beschrijvingen vond ik te gedetailleerd.

Bewust Delft Boekenclub

De boekenclub van Bewust Delft leest en bespreekt eens in de 6 weken een boek dat te maken heeft met bewust(er) leven: persoonlijke groei, welzijn, gezondheid en/of duurzaamheid.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...