Local Heroes: kwalitatief, duurzaam horecavoedsel voor thuis

Van Crisis naar Creativiteit

De kans op een kanteling richting herstel is tijdens een crisis het grootst. Laat daarom deze coronacrisis ook wat positiefs opleveren. En dat zou zomaar kunnen gebeuren, bijvoorbeeld met dit mooie Local Heroes initiatief. 

De cafe's en restaurants zitten op slot. Dat betekent een grote strop voor deze lokale ondernemers. Maar blijkbaar levert het ook mooie, creatieve initiatieven op. 

Ik zag gisteren dit fragment bij Jinek onder de titel 'Kortere ketens zorgen voor meer leveringszekerheid':

Nederland blijven nog altijd massaal inkopen. Supermarkten draaien 60% meer omzet dan normaal. Tegelijkertijd heeft de horeca in Nederland een onvoorstelbare klap gekregen en voor veel kleine en grote ondernemers geldt dat zij, in deze situatie, het niet lang gaan redden. Lokale leveranciers kunnen hun voorraden nergens kwijt in de horeca en supermarkten 

Bekijk het fragment op jinek.nl of kijk de uitzending terug op RTL XL. 

 

De genoemde voordelen van kortere ketens, in dit geval voedsel afnemen uit de horecaketen: 

  • Horecavoedsel wordt niet weggegooid. 
  • In de horeca-keten kunnen lokale en regionale schakels deze periode overleven, doordat ze toch wat inkomsten hebben. Want stel je voor dat er na de corona-crisis geen cafeetjes en restaurants meer over zijn, omdat ze allemaal failliet zijn gegaan, en er alleen nog supermarkten zijn ...
  • Dit voedsel wordt dichtbij gemaakt, waardoor het veel minder kilometers aflegt - duurzaam!
  • Omdat het voedsel dichtbij wordt geproduceer is er meer zicht op de wijze van produceren (denk aan verantwoord omgaan met natuur en milieu en aan regelgeving t.b.v. gezondheid). 
  • In vergelijking met het beperkte aantal distributiecentra van de grote supermarktketens (Albert Heijn heeft er zes), is er veel meer zogenaamde voedselzekerheid: er zijn heel veel kleinere producenten en leveranciers in het land.

Local Heroes: kwalitatief, duurzaam, lokaal voedsel aan huis

In Amsterdam is er in korte tijd een mooie website opgezet om dit horecavoedsel aan te bieden. Hier wordt goed gebruik van gemaakt en het wordt nu uitgerold naar de andere grote steden. Wat we nu zoeken is natuurlijk dat het ook in Delft gaat gebeuren. De initiatiefnemer van de website heeft het als Open Source aangeboden, dus het kan gratis worden overgenomen. 

Oproep aan de Delftse horeca: 

Doen jullie ook mee? Ik wil wel zo'n pakket. Ook na de corona-crisis, overigens (hoewel ik dan ook weer graag gezellig uit eten ga). 

Kunnen we iets voor jullie betekenen? Laat het ons weten!

Bewust Delft coördinatoren

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...