Boekbespreking 'Het einde van de eenzaamheid'door Benedict Wells

Over de auteur
Hij werd geboren als Benedictus von Schirach in 1984 in München en is een lid van de Sorbische adellijke familie Schirach.  Hij is de zoon van de sinoloog Richard von Schirach en een kleinzoon van de nazi-jeugdleider en oorlogsmisdadiger Baldur von Schirach.  Wells veranderde wettelijk zijn achternaam op 19-jarige leeftijd, omdat hij afstand wilde nemen van wat zijn Duitse grootvader had gedaan en dit deel van zijn familiegeschiedenis, dat hij veroordeelt.  Zijn familieachtergrond werd pas publiekelijk bekend na het succes van zijn derde roman. De naam Wells is geïnspireerd op het personage Homer Wells in de roman The cider House Rules van John Irving.   

Wells heeft zowel de Duitse als de Zwitserse nationaliteit. Zijn moeder was Zwitsers.

Wells groeide op in Beieren. Op zesjarige leeftijd werd hij naar een staatsinternaat gestuurd nadat zijn ouders uit elkaar gingen en met verschillende problemen te maken kreeg. Al zijn schooljaren bracht hij door op kostscholen en tehuizen.  Nadat hij in 2003 afstudeerde aan de middelbare school, besloot hij niet naar de universiteit te gaan, maar in plaats daarvan naar Berlijn te verhuizen om zijn schrijven voort te zetten. Hij verdiende zijn brood met klusjes.

Wells' vierde roman Vom Ende der Einsamkeit (Het einde van de eenzaamheid) verscheen in februari 2016. Hij had er zeven jaar aan gewerkt.  Het bleef meer dan 80 weken op de Duitse bestsellerlijst staan ​​en werd bekroond met de Literatuurprijs van de Europese Unie.   

Wells-boeken zijn in 38 talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.  Eerder stond hij niet toe dat zijn boeken als e- boeken werden gepubliceerd . Sinds 2018 zijn zijn boeken in eerste instantie verkrijgbaar als hardcoverboeken en luisterboeken, daarna pas als e-boeken wanneer de paperbackeditie verschijnt. Het is een statement om de lokale boekhandels te steunen. 

 


Over het boek
September 2014: Jules Moreau ontwaakt in een ziekenhuisbed en herinneringen dringen zich aan hem op. In terugblik vertelt hij het verhaal van zijn leven en dat van zijn zus Liz en broer Marty. De bepalende gebeurtenis uit hun jeugd is het omkomen van hun ouders bij een verkeersongeluk, op 8 januari 1984.

Een klap die ieder op eigen wijze probeert te verwerken. Aanvankelijk nog bij elkaar in de buurt, op het internaat waar ze worden ondergebracht, maar naarmate de tijd vordert lopen hun levens verder uiteen. Toch zijn er steeds momenten waarop ze elkaar terugzien.

Belangrijk voor Jules is zijn kennismaking op het internaat met Alva, een meisje dat ook een traumatische gebeurtenis meemaakte. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen hen, maar hun ware gevoelens spreken ze niet uit, tot ze elkaar na jaren terugvinden.

 

Bespreking

Beoordelingen en meningen:
-
6,5 Cijfer is na de bespreking niet veranderd. Er is een afstand gebleven tussen het verhaal van het boek en mij. Ik vond het een kaal boek.  
-
6 Door het verlies van de ouders zijn de hoofdpersoon, zijn broer en zus in een internaat geplaatst. Een trauma met een grote “T” voor allen. Later in het boek merk je dan dat hij zijn balans in het leven niet kan vinden. Daar voelde ik geen relatie met het verhaal.  
-
8 knap geschreven door een jonge schrijver. Mooie zinnen over ontheemding en de onmacht van de jongeren.
- 8 Het boek las ik voor de tweede keer. Het raakte me opnieuw. De zin: ‘een moeilijke jeugd is een onzichtbare vijand. Je weet nooit wanneer hij toeslaat.’ ‘Het tegengif van eenzaamheid is geborgenheid’ vond ik ook een
treffende zin!
- 7 Het boek leest gemakkelijk en is aangrijpend. Toch kon ik me niet goed verbinden met het verhaal en de personen. Het bleef afstandelijk en er waren teveel open eindjes. In het boek staan wel een aantal mooie wijze  zinnen zoals : ‘Ik alleen ben de architect van mijn bestaan’.
 

 

 

 

Bewust Delft Boekenclub

De boekenclub van Bewust Delft leest en bespreekt eens in de 6 weken een boek dat te maken heeft met bewust(er) leven: persoonlijke groei, welzijn, gezondheid en/of duurzaamheid.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...