Boekbespreking 'Al het blauw van de hemel' door Melissa De Costa

Boekbespreking ‘Al het blauw van de hemel’ door Mélissa Da Costa

'Al het blauw van de hemel' werd al in 2019 uitgegeven door schrijfster Mélissa Da Costa (1990), in eigen beheer. Ondertussen is de Franse schrijfster enkele boeken en enkele miljoenen lezers verder en kunnen we in het Nederlandse taalgebied ook genieten van deze prachtige debuutroman.

Emile krijgt te horen dat zijn vergeetachtige buien ernstiger zijn dan gedacht. Hij lijdt aan jong-Alzheimer en heeft nog maximaal twee jaar te leven. Zijn familie wil hem veilig houden in een ziekenhuis, maar hij besluit zelf om met een camper weg te gaan en te genieten van de tijd die hem rest. Hij plaatst een advertentie om een reisgenoot te zoeken, en daar komt Joanne op af. Een introverte, jonge vrouw die haar eigen zorgen lijkt te hebben.

Er zijn van die boeken die je hart stelen tijdens het lezen. Het gebeurt ongemerkt, de woorden nemen hun tijd om je te besluipen, maar er is altijd een moment dat het onomkeerbaar is. De personages zijn als familie gaan aanvoelen en afscheid nemen van het verhaal valt zwaar. Al het blauw van de hemel zal bij een aantal lezers zeker een gevoel van leegte achterlaten, waarin het moeilijk is om weer over te stappen naar een volgend verhaal.

Het onderwerp is natuurlijk vrij zwaar. Een jonge man van 26 die te horen krijgt dat hij nog maar een beperkte tijd te leven heeft, dat zorgt altijd voor een grote impact op de lezer. Hoe ludiek het ook gebracht wordt. Mélissa Da Costa maakt er trouwens absoluut geen kolder van, iets wat je wel makkelijk zou kunnen denken als je de achterflap van het boek leest. Met name de advertentie die Emile plaatst wekt die indruk, maar er zit niet heel veel humor in Al het blauw van de hemel. Het is meer de positiviteit van het leven en de ludieke momenten die het te bieden heeft, die gekoesterd worden.

Joanne vergezelt Emile op deze roadtrip, maar ze is zoveel meer dan enkel gezelschap. Er ontpopt zich een hele mooie vriendschap tussen de twee, waarbij ze allebei openstaan voor de goede kanten van de ander en zichzelf daar aan willen aanpassen. Door de wisselwerking tussen de beide personages, en verschillende andere karakters die ze ontmoeten op hun reis, ontstaat er een constante groei. Emile en Joanne zijn aan het einde van het boek een andere versie van zichzelf geworden, op een realistische manier.

Een ander groot pluspunt van het boek 'Al het blauw van de hemel', is de reis die Emile en Joanne maken. Je reist als lezer met hen mee, en je kan het toch niet laten om de plaatsen die ze bezoeken even op te zoeken. Roadtrips geven altijd een speciale vibe aan een verhaal en dat is dit keer niet anders. De ontmoetingen met andere reizigers, of met lokale mensen, en de omgeving worden op een heel toegankelijke manier beschreven door Da Costa en je krijgt spontaan zin om met je camper naar Frankrijk te rijden.

Al het blauw van de hemel is een boek waar je de tijd voor moet nemen. De schrijfstijl van Mélissa Da Costa is toegankelijk en kost weinig moeite, maar toch zorgt de emotionele impact van het verhaal ervoor dat je af en toe een pauze moet nemen (met of zonder zakdoek). Er zitten ook wat filosofische momenten in verwerkt, met daaraan gekoppeld een paar prachtige citaten. Het is een memorabele reis, waarbij de personages (zowel de hoofd- als de nevenpersonages) en de omgeving je hart stelen. Eentje die gesmaakt zal worden door een breed doelpubliek.

 

Mélissa Da Costa (1990) studeerde economie in Lyon en was werkzaam als communicatie medewerker. In 2019 publiceerde haar eerste roman Tout le bleu du ciel in eigen beheer op Amazon.com. Nadat die werd opgepikt door een regulier uitgeverijtje – dat failliet ging – kwam ze ten slotte bij Albin Michel terecht. Inmiddels heeft ze zes boeken gepubliceerd en meer dan 2 miljoen Franse lezersharten veroverd.

Naast Al het blauw van de hemel, zijn er verschillende Franse boeken uitgegeven en het boek De dagen die komen is in het Nederlands uitgekomen.

 

Beoordeling
9 – Wat een geweldig boek. Vol empathie, mooie citaten en een ontroerend einde. Ik heb er volop van genoten.
8,5 – Een prachtig boek dat ik met plezier heb gelezen. Hele mooie citaten die ik over heb genomen. Hoe bijzonder om je laatste jaren op reis te gaan met een onbekende en je te laten verrassen door de dingen die op je pad komen. Het verhaal blijft lang bij me.
9 – Na een voor mij moeizame start kon ik het boek later niet meer weg leggen. Zo mooi en integer vond ik dit toch ernstige proces neer geschreven. Hoe mooi twee jonge mensen naar elkaar toe groeien en begrip hebben voor elkaar zware proces.
8,5 – Prachtig boek wat me erg ontroerde. Goede psychologische onderbouwing. Ondanks het verdrietige thema een positief boek.
7 – Ik vond het wel een mooi boek, mooi verhaal, las gemakkelijk. Het taalgebruik vond ik iets te rond waardoor voor mij de personen niet echt tot leven kwamen.
7 – Een zeven ondanks het droevige onderwerp en vlot geschreven, mooie natuurbeschrijvingen. De schrijfstijl vond ik minder. Wel levendig met veel herhaling en wel oppervlakkig.

 

 

Bewust Delft Boekenclub

De boekenclub van Bewust Delft leest en bespreekt eens in de 6 weken een boek dat te maken heeft met bewust(er) leven: persoonlijke groei, welzijn, gezondheid en/of duurzaamheid.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...