Bewust Ouder Worden. Persoonlijke ontwikkeling in de 3e levensfase


Delft

We organiseren open bijeenkomsten met lezingen, uitwisseling, films en als vervolg een dialooggroep voor wie wil. Naar gelang de behoefte van de open bijeenkomsten kunnen ook andere activiteiten ontstaan zoals  workshops over verschillende thema's.

Maak kennis met Bewust Ouder Worden in ondertaande tekst of luister de podcast die werd opgenomen bij RAZO.

Ouder worden biedt nieuwe kansen voor verdere persoonlijke ontwikkeling en groei. Daarvoor is het nodig dat we de vragen die in deze leeftijdsfase bij ons (gaan) leven, serieus nemen en de uitdagingen aangaan. In april en mei 2023 organiseerde Bewust Delft op de Voorstraat 51 vier bijeenkomsten rond dit thema met lezingen, films en dialooggroepen. Deze bijeenkomsten zijn geëvalueerd en worden vervolgd vanaf 7 november. In deze blog kun je hier meer over lezen.

Iedere leeftijdsfase heeft zijn eigen waarde. Iedere leeftijdsfase brengt andere uitdagingen met zich mee en daarmee andere mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. In onze tijd en in onze cultuur lijkt het soms alsof jong zijn het ideaal is, alsof mensen vooral bezig zijn zo lang mogelijk jong te blijven. Oudere mensen lijken dan niet meer mee te tellen. Het is bijvoorbeeld moeilijker om werk te vinden als je ouder wordt, omdat er een beeld heerst dat oudere mensen vaker ziek zijn en minder flexibel zijn dan jongeren. Dat beeld over ouder worden kan ook in onszelf zitten.

In werkelijkheid biedt ouder worden andere en nieuwe kansen voor verdere persoonlijke ontwikkeling en groei. Daarvoor is het nodig dat we de vragen die in deze leeftijdsfase bij ons (gaan)leven serieus nemen en de uitdagingen aangaan.
Hoe kijken we terug op ons leven? Kunnen we daar een rode draad in ontdekken? Welke dingen in ons leven hebben ons vreugde gebracht? Wat waren de moeilijke ervaringen en wat hebben die ons gebracht? Welke verlangens zijn vervuld en welke zijn onvervuld gebleven? Ouder worden gaat ook met verlies gepaard. Bijvoorbeeld verlies van energie, verlies van werk, verlies van gezondheid, verlies van dierbaren. Hoe gaan we met dat verlies om? Welke wensen en verlangens hebben we in deze levensfase en wat doen we daarmee? 


Een uitnodiging om mee te doen
Twee leden van het netwerk Bewust Delft zijn zelf in de derde levensfase en zijn bezig met dit thema. Ze willen dat graag samendoen met meer mensen die bewust ouder willen worden en in ontwikkeling willen blijven.

Bewust Ouder Worden is een burgerinitiatief. De activiteiten worden met elkaar en voor elkaar georganiseerd. Op deze website komen de open bijeenkomsten die georganiseerd worden te staan. Hou de website en maandagenda dus in de gaten. Je van harte welkom om aan een of meer activiteiten mee te doen.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten? Meld je dan aan bij onderstaand e-mailadres. Voor de open bijeenkomsten vragen we alleen een vrijwillige bijdrage. 

Aanmelden voor de open bijeenkomsten kan via e-mail bewustouderworden@gmail.com
Voor vragen kun je contact met een van ons opnemen. Tot ziens bij een van onze activiteiten?

Vriendelijke groet,
Werkgroep ‘Bewust Ouder Worden’ Kees Voorberg, Philo Derks, Diana de Bruijn.

 

 

Over

Tijdens een netwerkavond van Bewust Delft in januari 2023 spraken we over het thema ‘ Bewust ouder Worden. Persoonlijke ontwikkeling in de 3e levensfase'. Drie leden(>60 jaar) raakten enthousiast en zo ontstond het idee om bijeenkomsten te organiseren rondom dit thema. Bijeenkomsten waarin er ruimte is voor vragen zoals : Wat is echt belangrijk in deze fase van mijn leven? Hoe kan ik mezelf ontwikkelen? Wat kan ik met mijn talenten en ervaringen nog doen? Waar heb ik behoefte aan? De bijeenkomsten zijn open voor mensen die voor zichzelf willen onderzoeken wat ouder worden voor hen betekent. Je bent van harte welkom.

Hartelijke groet, Kees Voorberg, Ed Mos, Philo Derks

 


Bewust Ouder Worden

Kees Voorberg


Delft

Bewust Ouder Worden. Persoonlijke ontwikkeling in de 3e levensfase

Wat doe ik nog meer?

02okt
Workshop
Ouder worden met Mindfulness
Delft
Een serie van 5 bijeenkomsten Mindfulness gericht op ouderen vanaf ongeveer 60 jaar.
30sep
Film
Bijeenkomst thema 'De laatste 1000 dagen'
Delft
Bijeenkomst waarin we een interview met Machteld Huber over 'De laatste 1000 dagen' gaan zien. N.a.v. van deze uitzending gaan we met elkaar in gesprek.
11nov
Workshop
Open bijeenkomst met het thema: Acceptatie en Loslaten
Delft
In deze bijeenkomst gaan we ons verdiepen in het thema Acceptatie en Loslaten.
24jun
Workshop
Dansworkshop: 'Dansend de wereld rond. Bewust zijn in beweging'
Delft
Open (lunch)bijeenkomst. Een vrolijke 60+ dansworkshop.
10dec
Workshop
Open bijeenkomst met een thema (thema staat nog open)
Delft
Deze bijeenkomst is om elkaar te ontmoeten. Een deel van de middag wordt gebruikt om een thema (thema staat nog open) te bespreken.
16sep
Workshop
Open bijeenkomst, thema : Fysiek en mentaal gezond ouder worden. Hoe doe je dat goed?
Delft
Deze bijeenkomst is om met elkaar in gesprek te gaan over het thema: Fysiek en mentaal gezond ouder worden. Hoe doe je dat goed? Er is ook ruimte om elkaar te ontmoeten.
15okt
Workshop
Open bijeenkomst met het thema: Dialoog
Delft
In deze bijeenkomst zal Kees Voorberg het thema 'Dialoog - praten over verschillen' uitdiepen.
04nov
Film
Bijeenkomst 'Anders kijken naar de dood'
Delft
Bijeenkomst waarin we het interview met Susanne Duijvestein uit de serie 'De Verwondering' gaan zien. N.a.v. van deze uitzending gaan we met elkaar in gesprek.