Dit event heeft reeds plaats gevonden ...
Kijk in de Agenda voor actuele activiteiten →

12mrt 2023
Boekenweek interview Jolande Withuis n.a.v. 'Vrouw en Vrijheid' - een fel betoog voor een kritischer feminisme

Boekhandel De Omslag
Delft

Boekenweek van 11 tot en met 19 maart 2023

 

Waarde omgeslagen boekenlezer,

Jolande Withuis is onze gast op zondag 12 maart. Zij wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn naar aanleiding van haar recente boek 'Vrouw en vrijheid'.

 

Over Vrouw en vrijheid:

Een fel betoog voor een kritischer feminisme en tegen identiteitsdenken.

‘Feminisme betekent voor mij niet dat vrouwen beter of anders zijn dan mannen, of per definitie slachtoffer, of behept met moederlijkheid, zorgzaamheid en vredelievendheid. Het betekent niet: wat vrouwen doen, is welgedaan. Het betekent dat ik de leefdomeinen en kwaliteiten die aan de seksen worden toebedeeld, consequent opvat als historisch. Vrouwen en mannen verschillen onderling meer van elkaar dan groepsgewijs.’

In Vrouw en vrijheid maakt topbiografe Jolande Withuis een rondgang langs onderwerpen als de biografie, borstkanker, geheim agenten, vrouwenvoetbal en werklust, en langs eigenzinnige vrouwen als Simone de Beauvoir, Jeanne Bieruma Oosting, Carry van Bruggen, Ana Pauker en Sylvia Plath. Tegelijk analytisch én persoonlijk, scherp én geestig neemt Withuis nadrukkelijk stelling tegen het identiteits- en diversiteitsdenken. Pas als vrouwen zichzelf ontslaan van het streven ‘vrouwelijk’ te zijn, komt hun vrijheid nabij.

 

Over Jolande Withuis:

Na haar proefschrift in 1990 Opoffering en heroïek. De mentale wereld van een communistische vrouwenorganisatie in naoorlogs Nederland, 1946-1976, ontwikkelde Withuis de werkwijze die haar handelsmerk zou worden: een literaire stijl, een combinatie van sociologische, psychologische en historische gezichtspunten, oog voor enerzijds mentale drijfveren, anderzijds politiek-historische context, gebruik van zowel mondelinge bronnen als archiefmateriaal.

Withuis heeft een biografie van koningin/prinses Juliana geschreven, waarvan in maart 2014 als voorpublicatie Juliana's vergeten oorlog verscheen, waarin ze laat zien dat Juliana in de oorlog beslist niet enkel haar kinderen opvoedde, maar ook talrijke lezingen gaf ten behoeve van de geallieerde zaak.
In oktober 2016 verscheen de eigenlijke biografie onder de titel Juliana. Vorstin in een mannenwereld.
In 2008 verscheen de biografie over verzetsstrijder Pim Boellaard, Weest manlijk, zijt sterk.
In 2018 kwam het boek Raadselvader uit. Daarin beschrijft Withuis het leven van haar vader, schaker/organisator en communist Berry Withuis, en hoe de opvoeding het leven van de kinderen beïnvloedde.
In 2021 verscheen Withuis' biografie van de Nederlandse kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting Geen tijd te verliezen.

 

Datum: zondag 12 maart
Aanvang 15.00 uur
Zaal open: 14.30 uur
Plaats: Synagoge, Koornmarkt 11.
Prijs: € 15.50 (Inclusief drankje)

Wij hopen u te mogen verwelkomen.


Wacht u niet te lang met reserveren? Het aantal plaatsten is beperkt.

Met lieve boekengroet,

Trude Gerritsma

Reserveren: info@deomslagdelft.nl

Informatie

12 mrt 2023 | Zaal open 14:30
15.00 - 16.30

Waar?

Synagoge
Koornmarkt 12
2611 EE Delft

Contact

  • info AT deomslagdelft DOT nl
Boekenweek interview Jolande Withuis n.a.v. Vrouw en Vrijheid - een fel betoog voor een kritischer feminisme