Sensitiviteit als kracht | HSP en HSS/HSP coaching in de natuur

Esther Hasselman Coaching en Training
Delfgauw

Met wat aandacht en zelfzorg kun je je sensitiviteit als kracht inzetten. Door je energie (beter) te leren managen, wat (kleine) dingen aan te passen in je huis of dagelijks leven. En natuurlijk door te leren herkennen dat je op een goudmijn zit!

Ik hou van routine.

Tot ik me verveel, dan hou ik van actie.

Tot ik overweldigd ben, dan hou ik van routine.

Wist je dat 1 op 5 mensen (maar ook dieren!) hoogsensitief is? Het is een minderheid, maar best een grote minderheid. Je bent misschien anders, maar je bent dus niet alleen! En met wat aandacht en zelfzorg kun je je sensitiviteit als kracht gebruiken. Bijvoorbeeld door je energie (beter) te leren managen, wat (kleine) dingen aan te passen in je huis of dagelijks leven. En natuurlijk door te leren herkennen dat je op een goudmijn zit!

 

Herken je dit?

 • Mensen vinden je attent en intelligent, ze vinden het fijn om in je gezelschap te zijn
 • Maar soms kost dat gezelschap je teveel energie
 • Je geniet van de natuur, waar je helemaal tot rust komt
 • Soms zien anderen gewoon niet wat voor jou zó duidelijk is!
 • Je hebt soms vage, onverklaarbare fysieke klachten
   

Energiemanagement

Energiemanagement is vaak een issue voor mensen die bovengemiddeld sensitief zijn. Mede daardoor kan sensitiviteit als een last worden ervaren. En dat terwijl, als je maar weet hoe je de energie van jezelf en anderen kunt managen, deze sensitiviteit, deze grote intuïtie, een prachtig instrument is en van grote waarde – in eerste instantie voor jezelf!

 

80% van de burn-outs betreft HSP

 • 1 op de 7 Nederlanders (14%) heeft een burn-out (gehad). Bij HSP is dat percentage nog veel hoger: 57% – meer dan de helft!
 • 1 op 5 personen (20%) is HSP. Hiervan heeft 57% een burn-out (gehad), dus (20% maal 57%)
 • 11% van de Nederlanders is een HSP die een burn-out heeft (gehad) – 11% van die 14%.
 • Dus van alle Nederlanders die burn-out hebben (gehad) is 11/14 een HSP –  80%!

(HSP = High Sensitive Person)

 

Stel je voor dat ...

 • Je eigen energie bij jezelf kunt houden (je energie lekt niet meer weg)
 • Vage fysieke klachten verminderen (je hebt geen last meer van de energie van anderen)
 • Je weer/meer in contact bent met jezelf, je unieke waarden en verlangens en je lichaam

Dat is een mooie basis

Van hieruit kunnen we gaan groeien en stralen!

Als we eenmaal zover zijn dat we niet meer leeglopen (of vollopen met de energie van een ander!), dan kunnen we vooruit gaan kijken. Dan ontdekken wij – (hoog-)sensitieve personen – iets bijzonders te bieden hebben.

Het is natuurlijk niet voor niets dat in de dieren- en mensenwereld zo’n 20% is uitgerust met deze extra voelsprieten en intensieve verwerking van al die impressies.

 

Onderzoek en eigenschappen HSP

Dr. Elaine Aaron heeft haar levenswerk gemaakt van het onderzoeken van hoogsensitiviteit. Zij heeft onder andere ontdekt dat 20% van de mensheid én van de dierenwereld hoogsensitief is. Veel van wat ik vertel over hoogsensitiviteit, heb ik geleerd uit haar boeken en documentaire.

Aaron gebruikt het acroniem D.O.E.S. om uit te leggen welke specifieke eigenschappen HSP hebben.
klik hier voor meer info

 

Natuur als spiegel

De natuur heeft geen haast, maar alles wordt volbracht.

De natuur helpt een handje; zij spiegelt, troost en inspireert. Inzichten komen vaak vanzelf en emoties zijn welkom en hanteerbaar. Je komt op een dieper niveau, bij je intuïtie of je onderbewuste. Daar vind je je eigen-wijsheid

Ik hou van vertragen. Langzaam gaan, zodat je meer tijd hebt om waar te nemen. En om niet voorbij te gaan aan het leven zoals het zich op dit moment ontvouwt. Het vogeltje horen fluiten, de zon op je huid voelen en ook die kleine spanning in je buik of in je kaken opmerken. Als je meer opmerkt, kun je beter voor jezelf zorgen. En je ontdekt wat er voor jou écht toe doet. 

 

Over Esther Hasselman Coaching en Training

Mijn ouders' vechtscheiding, mijn puberteit, HSP en goed kunnen leren ... deze cocktail maakte dat ik in mijn hoofd ging wonen. 20 jaar lang maakte ik carrière in de zakelijke dienstverlening. Totdat ik me rond mijn 40e begon af te vragen of het leven niet meer te bieden had. Waartoe ben ik op aarde? Of praktischer: waarvoor kom ik met plezier mijn bed uit?

Ik ben me gaan verdiepen in bewustzijn en onderbewustzijn, volgde een coachopleiding en werd mindfulness- en compassietrainer. Later ging ik me meer verdiepen in spirituele onderwerpen, o.a. de kracht van onze overtuigingen.

Sinds 2011 heb ik mijn eigen praktijk. Geen dag spijt :-) Ik ontmoet veel mensen, wandel een stukje met ze mee (vaak letterlijk, in de natuur) en zie hoe ze met een zetje hier een een steuntje daar weer heel stevig op hun eigen pad komen. Ik geniet ervan als mensen opbloeien, zichzelf durven zijn en vrij en gepassioneerd in het leven staan.

Ik ben geboren en getogen in Twente, heb een half leven gewoond en gewerkt in Utrecht en ben in 2017 geland in Delfgauw, vlakbij Delft en het Delftse Hout. Daar woon ik nu met mijn lieve vriend en kat.


Esther Hasselman Coaching en Training

Esther Hasselman

Dijkgraafstraat 18
2645 KN Delfgauw

Lid van beroepsvereniging

Sensitiviteit als kracht | HSP en HSS/HSP coaching in de natuur

Wat doe ik nog meer?

07apr
Workshop
Workshop Mindfulness in de Natuur op Goede Vrijdag
Delftse Hout
De natuur leeft mindfulness aan ons voor. Laat je spiegelen en inspireren tijdens een workshop waarin je mindfulness oefeningen doet én geniet van de prachtige natuur. Kom thuis bij jezelf. Vind je eigen natuur (terug) in de natuur.
Mindfulness & Compassie
Heartfulnesstraining - Van hard naar HART voor jezelf met Mindfulness en Zelfcompassie
Delft
Hoe zou het zijn als je je eigen beste vriend(in) was? Leer (eerst!) voor jezelf te zorgen en je hart zal vanzelf overstromen.
05apr
Training
Zelfcompassietraining - Leer beter voor jezelf zorgen en word je eigen beste vriend(in)!
Delft (centrum)
Stel je voor dat je je eigen beste vriend(in) zou zijn ... Zorgzaam, stevig, troostend omgaan met jezelf - zoals je dat met een goede vriend(in) zou doen. Voor jezelf zorgen én voor jezelf opkomen met zachte kracht.
11jul
Training
Zomertraining Mindfulness in de Natuur | In 8 weken beter in je vel! (en een kleurtje op je wangen)
Delftse Hout
Dé achtweekse mindfulnesstraining (MBCT / MBSR). Alleen niet binnen in een zaal, maar buiten in de natuur van het Delftse Hout. Coronaproof! We houden ons aan de richtlijnen van de overheid bij deze training. 1,5 meter afstand.
Coaching - Diverse Coaching
Eenvoudig stress en belemmerende overtuigingen transformeren met PSYCH-K®
Delft of online
Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Dat dacht ik eerst ook. Maar de bewijzen stapelen zich op - zowel in mijn praktijk als in mijn eigen leven: PSYCH-K® is verbluffend eenvoudig en doeltreffend!