Filosoferen met kunst | Delft

Filosoferen kan overal en met bijna iedereen. 
Op school, in de kinderopvang, in het museum, in een zorginstelling, thuis of tijdens het wandelen.

Filosoferen doe je zo

Wil je zelf gaan filosoferen met een groep? Aan de Tafel van Zes zijn regelmatig workshops waar je leert hoe je dat aanpakt. Je krijgt veel praktische handvatten, komt meer te weten over achtergronden, onderwerpen, lesmateriaal en je ontdekt er dat er verschillende manieren zijn om te filosoferen.

Filosoferen met kunst

Deze dynamische gespreksmethode is in 2004 door Marja van Rossum samen met het Kröller Müller Museum ontwikkeld. Sindsdien wordt deze gebruikt in verschillende grote musea, in jeugdtheaters en erfgoedinstellingen; in de kunst- en cultuureducatie, het onderwijs en de zorgsector. Intensief waarnemen staat centraal, vandaaruit is er alle ruimte voor het uitwisselen van eigen gedachten en ideeën.  

Kijk, de Kunstkast!

De vijf kunstwerken in deze kast nodigen uit om samen met elkaar in gesprek te gaan. De Kunstkast is een project van Stichting op Visite. Marja ontwikkelde met hen vragen voor de kijkwijzer en een training voor medewerkers van zorginstelling Pieter van Foreest. Twee kasten zijn daar nu in gebruik. Bijzonder om te zien hoe  er via de kunstwerken gesprekken ontstaan met de verpleeghuisbewoners.

Gesprekken op locatie

Er zijn ongetwijfeld meer plaatsen waar het fijn is om via kunstwerken met elkaar in gesprek te gaan.  Bij Marja aan de Tafel van Zes kan dat al; wie andere ideeën heeft of meer wil weten is van harte uitgenodigd om contact op te nemen.

Over Marja van Rossum | Delft

Marja van Rossum is kinderfilosoof. Zij is opgeleid door Berrie Heesen en maakt zich al jaren sterk voor filosoferen met kinderen. Tien jaar werkte ze als coördinator bij Centrum Kinderfilosofie Nederland. Na het oprichten van de stichting Kinderfilosofie Nederland concentreerde ze haar activiteiten in Groot Denkraam.  Sinds 1997 filosofeert zij wekelijks met kinderen in alle leeftijdgroepen op een Delftse basisschool. 

Filosoferen doe je zo

Samen met Rob Bartels ontwikkelde ze Filosoferen doe je zo, een filosofieprogramma voor het basisonderwijs.
In Delft en elders in het land wordt Marja regelmatig gevraagd voor het trainen en coachen van leerkrachten en schoolteams om te leren filosoferen.

Filosoferen met kunst

In 2004 ontwikkelde ze met het Kröller-Müller Museum Filosoferen met kunst als gespreksmethode. In de kunst- en cultuursector is deze werkwijze voor velen een begrip. De lijst met namen van musea die er gebruik van maken is indrukwekkend te noemen. Door de jaren heen vernieuwt Marja Filosoferen met kunst waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn om er mee te werken.

Projecten

Marja werkt voor het ontwikkelen van projecten graag samen met beeldend kunstenaars, theater-, drama- en muziekdocenten. Van de vele projecten waaraan zij meewerkte is ‘Ik mis je zo’ een van de mooiste. Leerlingen in groepen 7 en 8 kregen de gelegenheid om op hun eigen manier bezig te zijn met afscheid nemen en missen.
Momenteel richt Marja zich samen met Stichting op Visite op het verder ontwikkelen van Kijk! De Kunstkast, een kleine mobiele tentoonstelling met kunstwerken waarmee op locatie gesprekstof ontstaat. 


 


Foto 1 Marja van Rossum Foto 2 Marja van Rossum Klik om te vergroten

Groot Denkraam
Marja van Rossum


Professionals in de categorie Filosofie

Centra voor Bewustwording Coaching - Bedrijfscoaching Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Creativiteit Dans & Beweging Energetisch werk Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Filosofie Financiële dienstverlening Healing en reading Homeopathie Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kinderopvang Massage Mindfulness & Compassie Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving Natuurgeneeskunde Sport en Beweging Stemwerk & Stemcoaching Stressmanagement Verhuur Accommodaties Verlies- en rouwbegeleiding Voetreflexologie & Voetzorg Winkels Zwangerschapsbegeleiding
Bewust Delft

Bewust Delft

Ontvang regelmatig de agenda, tips en nieuws!