I CHANGE the value of food | Mijn missie is voedselverspilling minimaliseren!

Mirte van Eijl
Delft

Voor een duurzaam voedselsysteem is het van belang dat we verspilling vanaf de kern aanpakken. Met I CHANGE the value of food gaan we die beweging in gang zetten, dit doen wij in eerste instantie vanuit regio Delft.

Voedselsverspilling

Wereldwijd wordt één derde van de totale voedselproductie verspild terwijl momenteel 1 op de 8 mensen lijden aan de gevolgen van honger of ondervoeding. Wanneer voedsel verspild wordt gaat niet alleen het product verloren maar het hele productieproces. Dit maakt dat voedselverspilling een gigantische impact heeft op het klimaat en verantwoordelijk is voor zo’n 6% van de uitstoot van klimaatgassen door menselijk handelen. 

I CHANGE the value of food

Met I CHANGE the value of food starten we een beweging om elke schakel in de voedselketen te inspireren en stimuleren om stappen te zetten naar een waardig voedselsysteem met minimle verspilling. 

Delft

In de pilotfase richten wij ons op regio Delft die we benaderen als micro voedselketen. Hier ondervinden we welke stappen er gezet (kunnen) worden, met welk effect en welk resultaat. De stappen en ondervindingen uit deze micro voedselketen worden openbaar gedeeld zodat deze op macro niveau gekopieerd kunnen worden.  

De I CHANGE beweging word zo opgezet dat het kopieerbaar is naar andere steden.

De eerste I CHANGE Broedplaats

Midden in Delft, op een kruispunt waar een diversiteit aan wijken samenkomt, hebben we op een braakliggend terrein de eerste I CHANGE Broedplaats gebouwd. De Broedplaats is het hart en het fysieke testveld van de beweging, het speelveld waar concepten ontwikkeld worden en het gesprek over het voedselsysteem gevoerd wordt en er overgegaan wordt tot actie.

Ook voor een hapje en drankje is iedereen van harte welkom in ons Food Rescue café op de Broedplaats. 

Over Mirte van Eijl

I-CHANGE the value of food - Mirte van Eijl
Ongeveer 3 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met food waste toen we bij LU-ST een taste the waste pop-up restaurant organiseerden. Bij de groothandel stonden pallets met groenten en fruit. Vers voedsel dat werd weggegooid omdat het te groot of te klein is, een verkeerde sticker heeft of simpelweg overproductie is. Ik werd geconfronteerd met een kant van de voedselketen die ik niet kende en me boos, verdrietig en strijdlustig maakt. Sindsdien heb ik mij verdiept in het food waste en kom ik er achter hoe gigantisch groot dit probleem is maar ook welke impact het heeft op onze aarde. Wil je meer weten over dit project? Kijk dan op mijn website: i-change


I CHANGE the value of food

Mirte van Eijl

Westlandseweg 1
2624 AA Delft

I CHANGE the value of food | Mijn missie is voedselverspilling minimaliseren!